2014. január 8., szerda

Centru Tbexbix - Sunrise Centre és a projekt :)

Igen, az első a máltai elnevezése a centernek - elég halandzsásan hangzik :) Napfelkelte magyarul. Ami szerintem nagyon találó név, tekintve a center feladatát, hivatását - hitvallását.

Szóval az egész központ önkéntes alapon működik, ami máris nagyon tetszik nekem! Alapvető feladata az oktatás, és egyéb, szociális jellegű segítségnyújtás a környékbeli (Cospicua vagy máltaiul Bormla) hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok számára. A programok célja - a tanítás/tanulás mellett -, a személyes növekedés és fejlődés elősegítése, a társadalmi-gazdasági helyzet fejlesztése.

A programok alapja a neohumanista  nézet  - vagyis az őszinte szeretet és tisztelet a másik ember és a többi teremtmény (állatok, növények) iránt; illetve a neohumanizmus szerint az igazi 'oktatás' lényege, hogy az egyén minden téren fejlődjön (fizikai, mentális, érzelmi, szociális, spirituális), hiszen ez nem csak az egyéni, de a kollektív 'jól-lét'-hez is hozzájárul.
Így a központ általt szervezett programok résztvevői praktikus foglalkozásokon vehetnek részt, melyből mindenki aktívan kiveszi a szerepét. Pl. dráma, zene, rajzolás és egyéb kézműves tevékenységek, sütés-főzés, kirándulások, angol nyelv játékos formában történő elsajátítása stb. - vagyis csupa olyan dolog, amit bárki kipróbálhat és felismerheti, hogy miben a legjobb. Azáltal, hogy a tanulási folyamat egy élvezetes, bátorító tevékenységben bontakozik ki, növekszik és fejlődik a gyerekek önbecsülése, motiváltsága, lelkesedése.
Bárcsak nekem is lett volna lehetőségem gyerekként ilyen csupa klassz dologban önfeledten részt venni!!! Valószínűleg nem lenne az önértékelésem a béka segge alatt :D

Szintén a neohumanizmus 'hitvallásához' tartozik a fenntartható élet(minőség), illetve a vegetáriánus táplálkozás. Hát ami azt illeti, vegetáriánusnak nem mondanám magam 100 méteres távolságból se :) De nyitott vagyok rá, hogy kevesebb húst fogyasszak (már voltak erre irányuló megnyilvánulásaim:)).

Na lényeg a lényeg, nekem nagyon tetszik ez az egész dolog és már tűkön ülve várom, hogy a részese lehessek!!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése