2014. február 24., hétfő

Munkánk a Centerben :)

IGEEEEEEN, most valóban eljutottam oda, hogy írjak arról is, hétköznap mit dolgozunk!!! :) Egy általános összefoglaló már született arról, hogy mi a Center működésének célja és milyen szellemiségben tesszük, amit teszünk: ITT olvasható.

Egy héten 30 munkaórát kell ledolgozni, 4 napra elosztva. A beosztását mindenki magának állítja össze, attól függően, hogy melyik nap milyen kötelezettségei vannak, milyen program szervezéséért felelős. Mindenki egy foglalkozásnak a "főfelelőse", mellette két másiknál asszisztál. Illetve amennyiben épp nincs mit csinálnia, bármikor bárhol besegíthet - és ez szükséges is szokott lenni, főleg amikor a srácoknak borsószem van a s*ggükben és nem lehet velük bírni (ez márpedig gyakorlatilag mindennapos). :)

Általában 4 éves kortól 14 éves korig járnak hozzánk a környékbeli gyerekek, mindig ugyanazok. Ez azért jó, mert így tényleg megismerjük egymást, illetve egyfajta bizalom is kialakul köztünk. A tinédzserek (3-4 jár rendszeresen) általában csak azért jönnek, hogy a számítógépen játszanak. Pont a múlthét hétfői megbeszélésen került szóba, hogy ötleteljünk már ezt illetően, találjuk ki mivel lehetne őket kicsalni a számítógép szobából. Hát, első körben elmentünk focizni. És igen, én is fociztam :) Bár gyakorlatilag semmit nem konyítok hozzá, egyedül annyit tudok, hogy rúgni kell a labdát :D
A 4-10 évesek két csoportra vannak osztva a foglalkozásokon, 4-7 és 8-10 éves korig (vagy 11?!). Szinte mindegyikük beszél angolul, de egymás között csak máltaiul szólalnak meg. Ha szólunk nekik, hogy "srácok, ANGOOOOL, please, nem értjük mit beszéltek!", akkor csak "oké"-znak és folytatják máltaiul a diskurzust... :) Különben nagyon aranyosak, rosszcsont a legtöbbjük, de érezhető, hogy szeretnek ide járni és hálásak azért, hogy van egy hely, ahol játszhatnak a barátaikkal és ahol tényleg foglalkoznak velük.

Milyen foglalkozások vannak? Ilyenek:
- angol klub: játékos angol foglalkozás
- kézműves foglalkozások: rajzolás, festés, szerdánként agyagozás, pénteken hivatalos tanár jön stb.
- sport és egyéb csoportos játékok, pénteken atlétika hivatalos edzővel stb.
- olvasás gyakorlás: minden önkéntesre jut egy gyerek, kiválasztanak egy könyvet, és leülnek valahova, ahol a csemete felolvas, mi meg segítünk a kiejtésben, illetve ha valami egyéb okból elakad a betűk forgatagában.
- házifeladat írás: az első egy óra minden nap a házifeladat elkészítésével zajlik (akinek van, a többiek addig játszhatnak)
- jóga

A suli 14:30 körül ér véget, így akkor kezdenek el szállingózni a gyerekek. A tinédzserek 6-ig maradhatnak, a többiek 5-ig. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogy is jön össze a 30 munkaóránk. Összejön az! :) Mi már reggel 8:30-10:30 között bemegyünk (kinek mikor kell), és ha akad szükséges előkészület az általunk prezentált foglalkozásra, akkor azzal kötjük le magunkat egy időre. A legtöbb készülést az angol órák és a kézműves foglalkozások igénylik. Az első esetében fel kell építeni az óra menetét és -amennyiben szükséges- elkészíteni az órán használandó eszközöket (memóriakártya stb.). A másodiknál elkészíteni a prototípust, meg az alapanyagokat összeszedni.
Nem csak foglalkozásokért vagyunk felelősek, hanem a Center rendben- és tisztántartásáért is. Enyém a konyha :), plusz mindenkire jut a wc-k takarításából és az udvaron lévő lépcsők súrolásából (egy idő után csúszóssá válnak, olyankor kefével meg hipós vízzel le kell őket gyalulni gyakorlatilag:)). Így ezekkel is mindig van mit csinálni.
Illetve az ebédet is mi főzzük magunknak. Minden nap két ember főz mindenkire. 1-fél 2 körül megebédelünk, aztán a tetőteraszon sziesztázva kiegészítjük a (30 órán felüli!:)) egy órás ebédszünetünket. Én olyankor főzök agy kávét vagy teát, és élvezem a napsütést és/vagy jegyzetelek a Viki barátnőm által készült, csodaszép és állati klassz, sok fakkos "noteszos bigyómba" (ahogy én hívom:)). Amin ott díszeleg az őrült aranyos csikóhalas könyvjelzőm Amerikából, Hugitól <3


Különben Viki nagyon szép övtáskákat is készít, meg szitázós (ezt lehet, hogy nem pont így kell mondani:)) technikával csodás mintákat nyom textilre - ITT megcsodálható.

Az említett foglalkozásokon felül van egy délelőtti programunk is, a "yoga shoot". Erre bármelyik általános iskolából jelentkezhet osztály. Eljönnek, és mi tartunk nekik egy 3 órás foglalkozást szerda vagy péntek délelőtt. Létszámtól függően 2-3 csoportra osztjuk őket. Amikor nagyobbak jönnek, 8-10 évesek, akkor van nekik egy jóga, egy kézműves foglalkozás és egy előadás, amin valamelyik önkéntes tart -lehetőleg interaktív- bemutatót a saját országáról. A kisebbeknek (5-7 évesek) az "ország-bemutató" helyett játékokat szervezünk. Két szünet van, minden foglalkozás között egy. Ilyenkor egészséges ételeket adunk nekik (alma, répa, uborka, gyümölcslé stb.). :)
Ezt a programot nagyon szeretem, főleg, amikor kicsik jönnek. Meg kell zabálni őket, tüneményesek!!! <3



Különben az egész "dolog", mármint ahogy élünk itt, olyan, mintha egy nagy család lennénk. Mi, önkéntesek tényleg éjjel-nappal együtt vagyunk - napközben együtt dolgozunk, mellette együtt lakunk, sokszor bandázunk a konyhában, sütünk-főzünk vagy csak teázunk. Ha el akarok menni valahova és nem egyedül, mindig akad valaki, aki jön. Én eddig semmilyen konfliktust nem tapasztaltam még, de akik már négy hónapja itt vannak, ők sem. Ez azért elég jó szerintem :) Mindemellett ha valaki épp egyedül akar lenni, akkor azt is gond nélkül megteheti. Mindenki toleráns a másikkal. Remélem ez így is marad! :) (Azért én örülök annak, hogy egyedül vagyok a szobámban, én szeretem magam néha teljesen kivonni a forglaomból.)

2 megjegyzés:

  1. Olyan jóóó olvasni Téged! Nagyon sok pozitív energiát adsz ám!:) Mostanában én épp híján vagyok belőle,úgyhogy mindig nagyon várom hogy írj vmit:))) Örülök,hogy ilyen abszolút de neked való helyre csöppentél! Érezd magad továbbra is nagyon jól:)
    Pusssz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nóri! :) Örülök, hogy szereted olvasni, amiket írok!
      Jön majd az az energia Neked is! Viszont minden ilyen időszakot pont az a szakasz előz meg, amilyenben Te vagy most. Nekem is így volt (évekig...)

      Törlés